Wednesday, November 26

Rezeki masing-masing

Well this topic has been stuck in my head for quite long and i guess its abt time to spill everything out.

Lately macam satu fenomena makwe dapat surprise gift iphone 6 dari pakwe, pos kat instagram pastu viral satu Malaysia. Biasa dadak tuider punya kerja lah tu pergi screenshot jadi kan hashtag relationship goals or god knows maybe itu satu cara getting thousands of rts ke kan we dont know.

I memang jenis suka observe people and i read a lot. I mean kadang i baca benda yang doesnt require me to read benda tu pun sebab i waste my time reading conversation orang tengah quarrel, maki hamun siapa betul siapa salah siapa pandai siapa bodoh.

And i realize that terlalu RAMAI orang especially perempuan akan mention her bf in that particular pic yang konon nya romantik tu as if ntah la tak rasa malu ke mintak mintak? Even if your bf is filthy rich still, personally i kinda think that tak proper je mintak itu ini dekat ur bf as if dia mesin atm?

Why not u jadi romantik, take him to dinner, buy him a new wallet if his wallet dah koyak rabak, take him to a picnic, cook something untuk dia or maybe go for an ice cream date by the beach, he'll appreciate that more than you can think of. Guys bukan mind reader. You cant expect him to know what you demand for and guys bukan atm machine where you can demand 'bie beli kan i this that this'. If you nak dia jadi romantik, be one. If you dah jadi romantik and you got nothing in return, try to think of every kindness yang dia pernah buat. All those small details like when dia tolong you time you tengah pokai, time you tengah penat dia entertain you even dia kena marah dengan you pun dia still sabar dengan you, when he gave you his sweater, when he picked out a wild flower kat taman and gave it to you or when you were sick he stayed up so that you tidur dulu.

Mungkin romantik tu bukan dia. Tapi believe it or not, one day he'll understand that in order to make your relationship blooms he has to do something. That time you sendiri speechless dengan apa yang dia buat.

To those fortunate people yang dapat iphone 6, itu rezeki dia. Kita yang tak dapat why not struggle sendiri dari rely on others kan? Sampai bila nak rely on somebody else? If you nak benda tu, work your ass off. Jangan mintak mintak dekat parents, they have dozens of other things nak kena settle loan lah installment lah. Work hard in order to gain something.

Kadang some people sangat wealthy they have everything, tapi deep down beneath their hearts rasa tak puas, rasa tak cukup.

Rezeki masing masing. Kalau dapat apa yang kita nak, bersyukur. Kalau tak dapat apa yang orang lain dapat, so be it. Mungkin benda tu you suka tapi benda tu tak baik untuk you. Maybe ☺

Wednesday, November 19

These struggles

Achieving something needs struggling. You cant just sit and stay put waiting for money to fall down from the sky. I have a hard time finding the perfect job for the past few weeks and i kinda noticed that i am becoming more choosy than i was before entering diploma. I dont like it. I dont like being choosy. Na'ah.

I have so many goals right now. I cant sit around and do nothing, cant expect things to be that easy. Plus, i have plans for January and February so i need money.

I need a job.
Please call me :(

Wednesday, November 5

Dua jenis ibu ayah

Ada dua jenis ibu bapa--
Jenis dulu hidup susah, bila senang bagi anak segala kesenangan sampai anak jadi 'spoil brat'.

Well might be some.
Sebab ada jenis anak yang malu meminta. Ada yang jenis usaha sendiri taknak susahkan mak ayah

Tapi lihat pada realiti hidup sekarang---
Jarang
Jarang ada anak orang kaya yang tak demand.
"Abah, nak iphone 6." "Ibu, adik nak nike roshe" abah nak itu, ibu nak ini
Walhal abah ibu membanting tulang. Hidup bermandikan peluh untuk bagi anak senang

Itu baru cerita anak orang kaya. Yang sederhana?  

Ada juga ibu ayah jenis dulu hidup susah, bila senang tak ingin nak bagi anak rasa senang sebab kenapa? Sebab dulu dia pernah susah

Ajar anak hidup susah. Rasa nikmat senang dengan titik peluh sendiri. Naik turun patah tumbuh jatuh bangun. Rasa sendiri biar kau tahu belajar nilai dan harga sesuatu benda

-adahthefreak

Saturday, November 1

Craving for food

Rindu amat

Tak reti nak terangkan rindu ni dah tahap macam mana dan apa. Tiga bulan macam tiga tahun. Jenis sakit rindukan awak ni tak ada pengubat melainkan awak sendiri datang ketuk pintu rumah jerit surprise depan muka saya

Takpa awak

Saya tunggu

Tunggu
Tunggu
Tunggu

Takpalah sakit pun, saya tetap akan tunggu

Face it


Shut up. Kau bukan bagus sangat pun ☺